
Op.14-03 

Phone (615) 401-7891 ● Fax (615) 741-1551 ● E-mail Open.Records@cot.tn.gov 

 

 

 
 

STATE OF TENNESSEE 

COMPTROLLER OF THE TREASURY 

OFFICE OF OPEN RECORDS COUNSEL 

James K. Polk State Office Building 

505 Deaderick Street, Suite 1700 

Nashville, Tennessee  37243-1402 

 

Justin P. Wilson 

Comptroller 

 

December 23, 2014 

 

Mr. Alex Friedmann 

Via email: afriedmann@prisonlegalnews.org 

 

You have requested an opinion from this Office that addresses the following issue: 

  

Does the Schedule of Reasonable Charges
1
 permit a records custodian to 

charge $0.15 per page when the custodian provides copies of records only 

in an electronic format? 

 

It is the opinion of this Office that, in situations when the records custodian 

provides copies of records only in an electronic format, the per page charge is 

only permitted if actual paper copies were produced. 

 

Analysis 

State law
2
 allows a records custodian to “require a requestor to pay the custodian's 

reasonable costs incurred in producing the requested material and to assess the reasonable 

costs in the manner established by” the Office of Open Records Counsel.  This Office 

worked with the Advisory Committee on Open Government to establish the Schedule, 

which was most recently revised in December 2010.  

Pursuant to T.C.A. Section 10-7-506, with a properly adopted, reasonable rule in place, a 

records custodian may charge for copies or duplicates in accordance with the Schedule.
3
 

                                                 
1
 Tenn. Code Ann. Section 8-4-604(a)(1) directs the Office of Open Records Counsel to “establish a 

schedule of reasonable charges that a records custodian may use as a guideline” (hereinafter referred to as 

the “Schedule”). 
2
 Tenn. Code Ann. Section 10-7-503(a)(7)(C)(i). 

3
 The Tennessee Attorney General’s Office opined that before a state level entity can assess fees permitted 

by Tenn. Code Ann. Section 10-7-503(a)(7)(C)(i), the entity is required to promulgate a rule through the 

Uniform Administrative Procedures Act. There appears to be no judicial guidance as to what actions a 

functional equivalent of a state level entity must take. 
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The Schedule requires the rule to be “evidenced by a written policy authorized by the 

governmental entity’s governing authority”.  The Schedule establishes a per page charge 

for copies or duplicates of records made on paper
4
 as well as a formula for calculating 

labor costs. A records custodian has the ability to charge for copies or duplicates above 

the fee set out in the Schedule, but only after a cost analysis has been performed showing 

that the actual cost to the custodian exceeds the fee in the Schedule
5
.   

No standard fee is established for copies produced on medium other than on paper, 

although guidance is given as to the components to be considered in establishing such 

copying or duplication charges
6
.   

Previously, this Office opined in a letter dated November 9, 2012 addressed to Mr. Briton 

Collins
7
: 

The office is currently researching whether or not there is a way to determine how 

much it costs to send information electronically.  Until such time as that 

determination has been made, it is the opinion of this office that when a request is 

made for records in .pdf and the records are not otherwise maintained in that 

format, a governmental entity that has a properly adopted records policy in place 

is permitted to assess a requestor any labor necessary to produce the records after 

one (1) hour is incurred, but is not permitted to assess the requestor the per page 

fee that can be assessed for paper copies.   

No determination has been made with respect to charges or fees for internal costs of 

using email or other forms of electronic transmission of copies.  In accordance with the 

2012 opinion, the Schedule does not authorize a per page fee for a page of records sent 

electronically. 

For purposes of this Opinion, we will assume that a records custodian has a properly 

adopted, reasonable rule authorizing charges and fees evidenced in writing. When a 

records custodian provides the copy or duplicate only in an electronic form, the custodian 

is allowed to charge the per page fee if the custodian was required to print or produce a 

paper version of the record in order to create the electronic copy.  For example, if the 

records custodian was required to print or produce a paper version of the record in order 

to redact information, then the custodian may impose the per page fee for each printed 

page.  If the public record existed in paper form, without need for redaction, the act of 

scanning the record does not trigger the per page fee, but may trigger labor charges and 

other production charges.  If the public record already exists in the electronic format that 

will be sent to the requestor, without need for redaction, then the act either of copying, or 

                                                 
4
 The Schedule distinguishes between black & white copies and color copies, but not between letter and 

legal sizes. 
5
 The records custodian is not required to charge for copies and may charge less than the amounts specified 

in the Schedule. 
6
 The Schedule under “Additional Production Charges” addresses use of the most economical and efficient 

methods of production, costs and means of delivery, use of outside vendors, and archive fees. 
7
 Op. Tenn. ORC 12-04 (November 9, 2012). 
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of sending, the record does not trigger the per page fee, but may trigger labor charges and 

other production charges. 

 

Conclusion 

 

For the reasons set out above, it is the opinion of this Office that a records custodian 

providing records in an electronic format may charge the requestor for documented: 

 actual, out of pocket costs for discs, flash drives or other similar device used to 

convey the records; 

 shipping or outside vendor charges; 

 labor in accordance with the Schedule; and 

 per page costs only when paper copies that did not already exist are required to be 

produced in response to the request. 

 

 Ann V. Butterworth     

     Open Records Counsel 

 


